dijous, 17 de febrer del 2011

Vergonya i pena

El nou govern de Convergència porta pocs mesos presidint la Generalitat però de moment les decepcions per les seves polítiques ambientals ja són notables.

Primer va començar amb bon peu suprimint el Departament de Medi Ambient "per reduir despesses innecessàries". És curiós el concepte de "despesses innecessàries" que té el sr. Mas, per mi és molt més innecessari l'alt sou que tenen tots els polítics i deixar-se milers d'euros a l'any en tonteries tipus: viatges en taxi, dietes o les flors que engalanen la Generalitat (pugen més de 6000 euros l'any, ho sabíeu?).

Però el que em va enrabiar d'allò més va ser suprimir la mesura del 80 km/h, una mesura que han eliminat amb uns criteris totalment populistes i segurament per despit de l'anterior tripartit.

S'han passat pel forro totes les evidències científiques de disminnució de contaminació ambiental de NO2 i PM10, disminució d'accidents, les dades del CREAL (Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental), i el sentit comú: està més que demostrat que anant a 100 o a 80 km/h en l'Àrea Metropolitana de Barcelona només hi ha una diferència de màxim 10 minuts de temps però no obstant anant a 80 km/h disminueixen el nombre de morts en accidents de cotxes i el nombre de morts prematures degudes a contaminació i problemes asmàtics.

El trànsit rodat és el responsable de més del 48% de la contaminació atmosfèrica.

Segons la UE, el límit tolerable de micrograms de PM10 o de NO2 per metre cúbic d'aire hauria de ser de 40; segons la OMS, de 20; aquests dies en què hi va haver un anticicló a Catalunya (=no circulació de l'aire) els valors estaven entorn de 70. És a dir, el triple del que accepta la Organització Mundial de la Salut.

...i culpaven l'anticicló!!! no sr. Mas (perdoni que no li digui excelentíssim però és que no crec que sigui el nom que mereix), el moment en què un cotxe emet el mínim de contaminació possible és anant a 80 amb una marxa llarga (quarta o cinquena segons el model de cotxe) a poques revolucions per minut.

Vaig estar treballant durant un any en una campanya de l'anterior Generalitat que es deia "Ambibús". En ella explicàvem les 73 mesures que la Generalitat estava portant a terme per disminuir la contaminació atmosfèrica, entre elles la de conduir a 80 km/h.

Moltes gràcies sr. Mas per fer que la feina de conscienciació ciutadana que vaig estar fent amb les meves companyes durant un any no serveixi ara per res.




1 comentari:

Anònim ha dit...

Ara m'ha vingut al cap quan erem petits i anavem d'excursió amb l'autocar del col·legi i cantavem tots plegats alló de ...
-"queremos ir a noventa, queremos ir a noventa,
queremos ir a noventaaaaaaaaaaaaa..."

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch