diumenge, 13 de maig del 2012

Bones notícies pel litoral de Begur

Des de Salvem el Crit Arítjol ens alegrem d'aquesta notícia i felicitem al Sr. Català, alcalde de Begur i al Sr. Turró, Regidor de Medi Ambient, per l'iniciativa, que esperem obri camí cap a un futur més respectuós amb el litoral d'aquest terreny de costa.

Notícia publicada pel diari El punt el passat 07/03/2012 per Emili Agulló:

Begur treu un 17% de les boies per a embarcacions i ampliarà les zones de bany

La nova concessió dels amarradors preveu substituir els que afecten bancs de posidònia per models d'impacte baix

El consistori farà més controls

L'Ajuntament de Begur ha actualitzat el pla d'usos del litoral amb els nous requisits per preservar la seguretat dels banyistes de les platges i els fons de posidònia que predominen, sobretot, a les platges de sa Tuna i Aiguablava. A la pràctica, els canvis impliquen allunyar els camps de boies per a l'amarratge d'embarcacions 50 metres més de les zones de bany, que s'ampliaran, i eliminar 69 de les 400 boies que hi havia fins ara en aigües de la població.
Per l'alcalde, Joan Català, que gestiona les competències de Medi Ambient, “s'ha cercat un punt d'equilibri entre els drets dels banyistes, la normativa ambiental i l'afició nàutica, tot intentant no perjudicar l'activitat econòmica”. El tècnic responsable de l'àrea, el geògraf Xevi Turró, també destaca que “per primer cop en els darrers 40 anys, el nombre d'amarradors en comptes de créixer es reduirà”.
Fondejos d'impacte baix

Aiguafreda a l'estiu. Foto: Salvem el Crit-Arítjol


Fornells-Aiguablava a l'estiu. Foto: Salvem el Crit-Arítjol


Les modificacions faran substituir les boies situades sobre prats de posidònia pels nous sistemes que s'ancoren al fons sense necessitat d'un pes mort de formigó i incorporen mesures contra l'arrossegament, que malmet la vegetació submarina.
Turró explica que han hagut de tornar a posar a concessió els amarradors, però agraeix la predisposició de les empreses, que, com a contrapartida pel sobrecost de canviar les boies, tenen un nou contracte més llarg.
Més controls
El govern municipal ha consensuat els canvis amb la Generalitat –tot i que les boies ecològiques encara estan pendents d'homologar– i la Capitania Marítima de Palamós, única autoritat competent per sancionar infraccions d'embarcacions. Com que els mitjans de què disposa la Guàrdia Civil per controlar tot el litoral baixempordanès són limitats, s'han compromès a tramitar denúncies a partir d'imatges captades per la policia local, com ara si una barca envaeix espais de banyistes o els travessa per sortir a la mar a més de 3 nusos de velocitat.

LA XIFRA


69
boies
menys per a embarcacions hi haurà aquest estiu al litoral de Begur. Fins ara, n'hi havia unes 400.

Escales per banyar-se a les roques


Una altra de les novetats que Begur començarà a introduir per a la pròxima temporada estival és la instal·lació d'escales metàl·liques per facilitar el bany en zones abruptes. Turró explica que estaran connectades amb el camí de ronda, i permetran capbussar-se en sectors d'aigües cristal·lines.
Alhora, com que les zones de bany d'Aiguafreda, Aiguablava, sa Tuna i la platja Fonda s'amplien, principalment, amb l'estesa de cordons en paral·lel a la línia de la costa, algunes de les escales permetran crear itineraris per arribar-hi nedant des de la platja i sortir-hi de l'aigua.
Els canvis es divulgaran amb tríptics per a banyistes i un manual de bones pràctiques per als usuaris d'embarcacions, on explicaran la normativa i la prohibició d'ancorar-les en zones protegides.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright© Laura Guerrero Folch